Evergem/Ertvelde – Met de steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) ontwikkelde het Ertveldse bedrijf Fixsus een toestelletje waarmee de hoeveelheden CO2 en vluchtige organische stoffen – die in verf, lijm of schoonmaakproducten zitten – in de lucht worden gemeten. De waarden worden verduidelijkt met kleurencodes en smiley’s. Die geven het sein om de ruimte bijvoorbeeld beter te verluchten.
Met zijn systeem voor de meting en regeling van airco, ventilatie en licht installeerde Fixsus al in honderden gebouwen technologie om de luchtkwaliteit te meten. “Vermits verschillende experten stellen dat de luchtkwaliteit belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus, gebruikten we onze kennis en ervaring om een vereenvoudigd meettoestel te maken voor scholen, kantoren en ook thuis”, zegt zaakvoerder Koen Verschuere. “We ademen allemaal CO2 uit en dus is dat een goede indicator om te zien of een ruimte goed of slecht geventileerd is. Vluchtige organische stoffen zitten dan weer in verf, lijm, vernis, schoonmaakproducten en deodoranten. Ze kunnen lichte irritatie van de luchtwegen tot soms ernstige medische gezondheidsproblemen veroorzaken”
Geavanceerd toestel
Voor de ontwikkeling van de AirQ mocht Fixsus rekenen op de financiële steun van Vlaio. “Zo konden we meer mensen inzetten voor de ontwikkeling van het nieuwe product”, zegt Verschuere. “Aan de buitenkant lijkt het toestel zeer eenvoudig, maar het heeft – zoals smartphones – met diverse processoren een erg complexe binnenkant. De AirQ is een geavanceerd toestel, dat onder meer ook nog de relatieve vochtigheid kan meten.”
Opdrachten tijdens de les
De AirQ meet 8,7 bij 8,7 centimeter. Wanneer je het apparaatje in het stopcontact steekt, floepen er twee rijen van vijf ledlampjes aan. Afhankelijk van de luchtsamenstelling kleuren ze rood, oranje of groen. De smiley’s op het toestel geven aan hoe je die kleuren moet interpreteren en dat is vooral voor kinderen erg leuk.
“Inventieve leerkrachten kunnen aan de hand van het apparaat hun leerlingen diverse opdrachten geven”, zegt vertegenwoordiger Jacques De Bruyne. “Ze kunnen bijvoorbeeld iemand aanduiden die de luchtkwaliteit in de klas in de gaten moet houden of nagaan wat de invloed is van blazen op de sensor, de aanwezigheid van stoffen zoals handgel of het aantal personen in de klas. Maar ook in kantoorruimten kan het toestel van goudwaarde zijn.”
Meer info op www.upzio.com.