Hardware

FixSus ontwikkelt fieldapparatuur voor gebouwen automatisatie op basis van Beckhoff PLC Technologie.
Eenvoud, prijsgunstig en gebruiksgemak liggen aan de basis van onze producten.
Al onze producten communiceren met de PLC via het DIOC protocol. Meer hierover bij “Meer over het DIOC protocol”.

Meer eenvoud voor de installateur, meer comfort voor de klant

Eenvoudiger kan niet: de communicatie verloopt via standaard Input/Output terminals

Onze toestellen zijn beslist trendsetters binnen de wereld van open gebouwen automatisatie.

Voornaamste voordelen:

  • Eenvoudige hardware: de bidirectionele communicatie gebeurt door snelle pulsberichten over een standaard PLC-input en output te sturen.
  • Standaard bekabeling: Het DIOC-protocol vraagt enkel een kabel met 3 aders, ook zonder afscherming. Wij gebruiken zelf SVV 3×0.8 of het halogeenvrije alternatief SGG 3×0.8 (parlofonie kabel). We ondersteunen hiermee afstanden tot 200 meter.
  • Geen externe voeding nodig: Onze toestellen zijn zo zuinig, dat de voeding door de digitale uitgang geleverd door de PLC-controller voldoende is. Er is nooit een afzonderlijke voedingskabel nodig.
  • Geen adressen, geen nummering: Een DIOC-toestel bevat geen software of adres die bij ieder project wijzigt. Een toestel vervangen? Neem gewoon een nieuw toestel uit de doos of een toestel van de kamer ernaast en klik het in… en klaar is Kees.
  • De logica zit in de centrale PLC-controller: In het toestel zitten enkel sensoren en een eenvoudige communicatiechip. Alle logica zit in de PLC-controller, en kan dus ook centraal aangestuurd worden. Indien de functionaliteit moet aangepast worden voor alle toestellen maken we één aanpassing in de PLC-controller.

Meer over het DIOC protocol

Nieuwsgierig hoe DIOC werkt? We geven met plezier een kort overzicht.

DIOC (Digital Input and Output Communication) is een punt tot punt communicatie tussen TP10/RA en een digitale ingang en digitale uitgang van de PLC. Alle communicatie werkt op basis van een digitale pulstrein van 20 bits waarvan 1 startbit, 7 adres bits en 12 waarde bits.
Er zijn drie communicatie principes:

Polling, op initiatief bij de PLC

De PLC vraagt aan het toestel om de sensorwaarde uit te lezen, het toestel antwoord met de sensorwaarde 22,03°C. Elk toestel bevat meerdere sensoren, die we individueel per register kunnen uitlezen.

OnChange, op initiatief van het toestel

De TP10 stuurt op eigen initiatief een bericht naar de PLC-controller als een button wordt aangeraakt. Hiermee meld de TP10 dat de button bediend is. Bij het lossen van de button stuurt de TP10 opnieuw een bericht om te laten weten dat de button niet langer bediend is.

AutoRepeat waarbij data periodiek data doorstuurt

De PLC-controller kan een toestel opleggen om elke 5 seconden een sensorwaarde door te sturen, zoals bijvoorbeeld de relatieve vochtigheid. Uiteraard kan je het interval vrij kiezen.